Ako s deťmi hovoriť o bezpečnosti na internete

Náš článok Internééét (nájdete na stiahnutie v sekcii „Ťažké témy“ tu) ponúka priateľskou formou deťom príklady niektorých nástrah, ktoré na nich na internete číhajú. Sú to ale práve rodičia, ktorí dokážu nastaviť hranice a naučiť zručnosti dôležité vo virtuálnom priestore.

 

1.     Nebojte sa so svojimi deťmi hovoriť na rovinu a zároveň využiť túto tému na budovanie vzťahu.

Zaujímajte sa o obsah, ktorý deti na internete konzumujú. Majú obľúbeného Youtubera? Pozrite si spoločne s nimi jeho video. Uvidíte, aké témy sa vo videách objavujú, a ak by Vás niečo vyrušilo, môžete to s dieťaťom prebrať. Neponižujte dieťa, ak vám príde obsah, ktorý konzumuje na internete, hlúpy. Radšej otvorene komunikujte o tom, čo sa vám nepáči, snažte sa porozumieť, čo na ňom príde príťažlivé dieťaťu. Pozeranie videa na Youtube, alebo záujem o hru, ktoré dieťa hrá, sa môže stať kvalitným spoločne stráveným časom. Získavate tak novú tému na rozhovor a váš vzájomný vzťah vďaka vášmu záujmu nadobúda nový rozmer. Navyše, ak vaše deti budú mať pocit, že s vami môžu hovoriť otvorene o tom, čo sa im prihodilo na internete, je vyššia šanca, že za vami prídu, ak by ich kontaktoval niekto cudzí, niekto ich šikanoval na sociálnej sieti, alebo sa im vyhrážal.

 

2.     Uistite sa, že sami rozumiete nástrahám na internete

Pred tým, než začnete s deťmi o nástrahách na internete rozprávať, uistite sa, že sami rozumiete tomu, čo im môže hroziť. Scammeri využívajú veľmi kreatívne techniky, ako získať osobné údaje, dáta, alebo peniaze. Iba ak budete bezpečnosti na internete dobre rozumieť vy, podarí sa vám dobre ju vysvetliť svojim deťom. Pre získanie informácií sa pozrite napríklad na stránku  http://www.bezpecnyinternet.sk/ , https://bezpecnenanete.eset.com/sk/it-bezpecnost/deti-a-internet/ , http://www.kyberskola.sk/ , https://eduworld.sk/tg/6/236/bezpecnost-na-internete.

 

3.     Nevyužívajte negatívne emócie

Niekedy máme pocit, že ak chceme zabrániť neželanému alebo nebezpečnému správaniu u detí, dobre nám poslúži vystrašiť ich. Napriek tomu, že sami môžete pociťovať strach z toho, čo deťom na internete hrozí, nevzbudzujte u nich prílišný strach. Strašidelné historky alebo vyhrážanie sa môže byť kontraproduktívne. Deti môžu tieto informácie popierať, aby sa ubránili pred nepríjemnou emóciou. Môžu si povedať, že poznajú iné deti, ktoré si napríklad píšu s cudzími ľuďmi a nič zlé sa im nestalo, alebo že im sa nič také stať nemôže. Príliš veľa strachu môže na deti pôsobiť ako snaha manipulovať ich. Oveľa lepšou stratégiou je preto mať nastavené jasné pravidlá a učiť deti o tom, čo je bezpečné zdieľať a ako sa na internete správať.

 

4.     Nastavte jasné pravidlá, ale nebojte sa flexibility

Ako v akejkoľvek inej oblasti, aj pri používaní internetu je potrebné deťom nastaviť jasné pravidlá. Deti by mali vedieť, že ak tieto pravidlá porušia, bude to mať pre nich následky, napríklad obmedzenie alebo trest. Pravidlá sa môžu týkať veku, od ktorého môžu používať určité aplikácie alebo sociálne siete, toho, čo môžu zdieľať, alebo toho, koľko času môžu na internete stráviť. Ak deti zapojíte do tvorby a nastavovania pravidiel, je väčšia pravdepodobnosť, že ich budú chcieť dodržiavať a správať sa na internete zodpovedne. S pribúdajúcim vekom a špeciálne v situácii, ak sa deti musia učiť z domu, však prispôsobte pravidlá súčasným potrebám.

 

5.     Používajte príklady a prirovnania

Niektoré veci súvisiace s internetovou bezpečnosťou môžu byť najmä pre mladšie deti príliš abstraktné. Používajte preto prirovnania, ktoré poznajú z offline sveta. Ak napríklad vysvetľujete, prečo by nemali s nikým zdieľať heslá, prirovnajte to k tomu, ako by dali kľúče od bytu niekomu cudziemu. V článku Internééét je použité výborné prirovnanie s babičkou. Iste však vymyslíte aj iné príklady, ktoré budú relevantné práve pre vaše dieťa.

 

6.     Buďte vzorom

Aj pri internete a mobilných technológiách platí to, čo všade inde pri výchove. Buďte svojim deťom dobrým vzorom. Ak nechcete, aby trávili veľa času na internete, nemali by ste sami tráviť všetok voľný čas surfovaním po webe. Ak deťom zakazujete zdieľať vlastné fotografie alebo súkromné informácie, tiež by ste nemali zdieľať ich fotografie bez ich súhlasu.

 

Nápad na aktivitu:

Radi by ste podporili svoje deti v kritickom myslení a overovaní si informácií tak, aby sa nenechali na oklamať hoaxami a falošnými správami na internete? Napíšte krátky zoznam tvrdení a podporte ich v tom, aby si na internete alebo v knižkách vyhľadali informácie o tom, či ide o pravdu alebo lož. Ideálne ak pôjde o tvrdenia z oblasti, ktoré dieťa zaujíma, napríklad o fakty vesmíre alebo zaujímavosti zo živočíšnej ríše. Nezabudnite sa s deťmi porozprávať o tom, ako informácie hľadali a ako sa rozhodovali, či ide o pravdivé alebo nepravdivé tvrdenie.


Tipy na stránky s obsahom vhodným pre deti:

https://kids.nationalgeographic.com/
https://www.ceskatelevize.cz/decko-pro-rodice/uvod/


autorka: Shoshana Chovan