Príbytky zvierat - čítanie a aktivita v prírode

Podnecovanie prirodzenej zvedavosti v prírode

Články ako je ten o zvieracích domčekoch (článok „Domček, domček, kto v tebe býva?“ nájdete v sekcii Náučné články) podnecujú v deťoch prirodzenú zvedavosť o prírodu. Je to najmä preto, že v článku sa dozvedia o niečom zaujímavom, čo ich motivuje do ďalšieho objavovania. V prípade článku o zvieracích domčekoch sa detský čitateľ dozvie o nezvyčajných príbytkoch zvierat. Ako však na takýto článok nadviazať a využiť vzbudenú zvedavosť a prebudený záujem o prírodu tak, aby sme v deťoch budovali lásku k prírode a environmentálne cítenie?

Vyberte sa so svojimi deťmi do prírody! Prechádzku po lese, okolo jazera, ale aj po blízkom okolí môžete využiť na to, aby ste sa pokúsili sami nájsť príbytky rôznych zvierat. Hľadať môžete napríklad hniezda v korunách stromov, mraveniská, chodbičky od hmyzu v kôre stromov, ulity slimákov a čokoľvek ďalšie Vám napadne. Pred odchodom von sa nebojte siahnuť po encyklopédii alebo internetovom zdroji, zapojte svoje deti do uvažovania o tom, aké príbytky zvierat by ste mohli nájsť práve vo vašom okolí.


image0 3jpeg


Prieskum na vlastnej koži

Ak majú deti možnosť zažiť si prieskum na vlastnej koži, buduje to v nich pocit dobrodružstva a z abstraktného sa stáva konkrétne: to, o čom si čítali, môžu zrazu vidieť, hľadať a spoznávať sami v reálnom svete. Tento zážitok s objavovaním ich okolia v deťoch buduje lásku k prírode a pomáha im porozumieť, že svet okolo nich je domovom nielen pre ľudí, ale aj pre iné živé tvory.

Po návrate z prieskumu by si každý správny prieskumník mal zhotoviť záznam svojich objavov. Takýto záznam by mal obsahovať náčrt alebo fotografiu objavu, názov a popis, miesto kde prieskumník objav našiel a čas tohoto objavu. Nechajte deťom priestor rozvíjať svoju predstavivosť pri spracovaní svojho záznamu. Spracovanie poznámok z vlastných objavov je však pre dieťa aj zábavnejší spôsob, ako rozvíjať písanie, kreslenie a schopnosť zaznamenávania svojich myšlienok.

image2jpeg

Ďaľšie objavovanie

Nenájdete žiadne zvieracie príbytky? Nevadí! V lese môžete objaviť aj iné dôkazy prítomnosti zvieracích obyvateľov, ako sú stopy, alebo trus. Ak neviete konkrétne stopy identifikovať, môžete nechať deti, aby ich odfotili a doma sa pokúsili s pomocou encyklopédie alebo internetu priradiť ich k správnym zvieratám.


image1jpeg

Budovanie rešpektu a zodpovednosti

Prechádzka v lese je ideálnou príležitosťou pre to, aby ste so svojimi deťmi rozprávali o tom, ako sa správať tak, aby ste svojou prítomnosťou nerušili zvieratá a aby príroda Vašou návštevou neutrpela. Hovorte s deťmi o zodpovednosti za životné prostredie, povzbuďte ich k tomu, aby pozbierali smetie, ktoré iní ľudia vyhodili. Z detí milujúcich prírodu sa stanú dospelí, ktorí sa k nej budú správať s rešpektom a zodpovednosťou.

Shoshana Chovan