Ako sme s Bublinou robili osvetu o záchrane oceána

Vedeli ste, že svet už má 8 svetadielov? Naozaj. Tiež sme neverili. Odkiaľ to vieme? No predsa z Bubliny!

Nové číslo Bubliny je u nás v škole ako nedostatkový tovar:-). Rátame dni, kedy ju už konečne budeme môcť opäť listovať. Pri prezeraní najnovšieho čísla sme narazili na veľmi pútavý článok, Pomôž nám zachrániť oceán. Jednoznačne sa nám hodil do aprílovej témy. 22. apríl je medzinárodný Deň zeme, a keďže nás sama Bublina poprosila o pomoc, neváhali sme ani sekundu!

 

Naša misia s názvom Pomôž nám zachrániť oceán 

Článok sme zhltli na jeden šup a povedali si: „Neuveriteľné! Toto musia všetci vedieť!“ A tak sme sa pustili do práce.


1. Osveta

Zavolali sme starým rodičom, tetám, ujom, sesterniciam či bratrancom, kamarátom i kamarátkam a porozprávali všetkým dopodrobna, ako vznikol 8 svetadiel a kde sa nachádza.  

V škole sme si ho ukázali na mape:

20210415_084419-COLLAGEjpg




2. Triedenie odpadu 

Rodičom i všetkým známym sme porozprávali, ako môžu znížiť svoj odpad v domácnosti a vysvetlili im najväčšie omyly v triedení odpadu. Vôbec netušili, že rolky z toaletného papiera či kuchynských utierok nepatria do kontajnera na papier. Kam by ste ich dali vy?

Toaletné rolky či rolky z kuchynských utierok boli toľkokrát recyklované, že už sa nedajú opäť zrecyklovať. Kam s nimi? Ak máte napríklad kompostér, tak šup tam, ak nie, ostáva len komunálny odpad.

A čo také zrkadlo? Do skla? Omyl. Zrkadlo je pokovované neoddeliteľnou vrstvou, vďaka ktorej v ňom vidíme svoj obraz. Malé zrkadlo môžete vyhodiť do zmesového odpadu, veľké zrkadlo treba odviezť na zberný dvor.

 

3. Obaly na vajíčka

„Hmmm,” zamýšľali sa starí rodičia. „Kam len patria obaly na vajíčka, do papiera?” hádali.

„Nie, nie,” odpovedali sme. Obaly na vajíčka sa nedajú recyklovať taktiež ako toaletné rolky či rolky z kuchynských utierok. Môžete ich opäť použiť, keď pôjdete kúpiť vajíčka od domácich chovateľov, či nasadiť do nich malé sadeničky, napríklad paradajok či uhoriek.

Viete z nich však spraviť aj prekrásne 3D obrazy. :-)

IMG-20210416-WA0017jpg

Čo poviete?


4. Umenie z odpadu

Z rôznych druhov odpadu sme vyrobili dekorácie ako vázy, kvetináče, ozdoby, poháre na ceruzky či hračky. Uvedomili sme si, že toľko vecí vieme vyrobiť a nie všetko, čo potrebujeme, musíme nevyhnutne kupovať:-).

20210426_115019jpg


5. Čistenie lesa 

Keďže nemáme na Slovensku oceán, deti napadlo, či by sme nešli do lesa zbierať odpadky. „Výborný nápad!“ hovorím si. Nazbierali sme za plné vrece.

20210416_130611-COLLAGEjpg

 

Pridajte sa k nám! 

Ako môžete pomôcť i vy? 

Zavolajte svojim blízkym a porozprávajte im o 8 svetadiele. Môžete si ho s rodičmi pozrieť i na Google Maps. 

Navrhnite svojim rodičom či starým rodičom zopár tipov, ako môžu znížiť odpad v ich domácnosti. 

Vdýchnite plechovke, plastovej nádobe, sklenenej fľaši, nepotrebnému CD nový život! Vyrobte si vázu, ozdobu, držiak na ceruzky, garáž pre svoje autíčka či 3D obraz a obdarujte svojimi výtvormi niekoho, koho máte radi. Darček vyrobený z lásky má omnoho väčšiu cenu ako z obchodu a šetríte prírodu i peniaze:-)


Návod na výrobu domčeka z tetrapaku

Budeš potrebovať: krabicu z mlieka či džúsu, farebný papier, nožnice, lepidlo, fixky alebo farbičky.  

1.     Krabicu poriadne vypláchni vodou a nechaj vysušiť.

2.     Oblep ju farebným papierom podľa tvojich preferencií.

3.     Vystrihni okná i dvere.

4.     Dokresli ozdoby na tvoj dom či garáž.

5.     Takto si môžeš vyrobiť celé mesto.

domcekjpg