Ako deti z Bitčan dobré peniaze objavili

Odkiaľ sa vzali peniaze? Ako sme sa k nim dostali, kto ich vyrába a prečo ich nemôžeme vytlačiť tak veľa, aby bolo dosť pre všetkých? Možno ste si už aj vy v minulosti položili niektorú z týchto otázok. A nie ste sami.

Odpovede na zvedavé otázky o peniazoch hľadajú aj deti v mestečku Bitčany. Každé z detí, ktoré v mestečku býva, má jedinečnú zručnosť a vie ostatným ponúknuť niečo špeciálne. Niečo, čo by chceli aj iné deti. Alica robí osviežujúce limonády, Braňo šikovne kosí trávniky a Martin má talent na kreslenie obrázkov. Deti sa jedného dňa rozhodnú, že nájdu najlepší spôsob, ako predávať a kupovať veci jeden od druhého.

DSC04727jpg

A tak si skúšajú tovar vymieňať aj kupovať za mince. Keď sa už zdá, že objavili najlepší možný spôsob obchodovania a začnú používať papierové peniaze, urobia veľkú chybu...

„Spočiatku sa zdalo, že v Bitčanoch všetko funguje skvele. Deťom sa páčilo mať viac vytlačených papierových peňazí. Hlavne kamarátom Kazimíra a Vincenta, pretože dostávali novovytlačené peniaze ako prví. Alica si myslela, že jej podnik prekvitá. Každý deň predala všetku limonádu a vďaka novovytlačeným peniazom zákazníkov stále pribúdalo. Alica bola múdra podnikateľka, rozhodla sa, že zvýši svoje ceny, Jeden pohár limonády teraz stál dva papierové peniaze. - Teraz zarábam dvakrát toľko, tešila sa Alica. Nadšene si predstavovala všetky veci, ktoré si za toľko peňazí bude môcť kúpiť. Keď si však išla kúpiť obrázok od Martina, zistila, že aj jeho ceny sa zdvojnásobili. Alica síce mala viac papierových peňazí, ale zároveň si nemohla kúpiť o nič viac ako predtým.”

Deti v Bitčanoch narazili na problém. Mysleli si, že čím viac peňazí vytlačia, tým viac vecí si za ne budú môcť kúpiť. Peniaze sú však veda, ktorej treba rozumieť. Deti to však nevedeli. A keď sa už obchodovanie v Bitčanoch zdalo byť stratené, do mesta príde nový chlapec, ktorý sa deťom pokúsi pomôcť. Predstaví im nové, celkom iné peniaze, aké dovtedy poznali. Dobré peniaze. Bitcoinové peniaze.

Ak ste zvedaví, či bude mať príbeh detí z Bitčan šťastný koniec, prečítajte si novú knižku Bitcoinové peniaze. Dozviete sa v nej, čo je to bitcoin, ako vznikol, ale aj to, prečo je pri práci aj peniazoch dôležitá ich hodnota. Knižka vysvetľuje, aké majú bežné peniaze chyby a ukáže vám, ako práve digitálna mena dokáže tieto chyby vyriešiť. A nielen to – ako sa každá vec vyvíja a posúva dopredu, tak aj dnešné peniaze prechádzajú do novej fázy svojho vývoja. Dostávajú sa do našich telefónov a počítačov. Ako rozumieť peniazom v digitálnej dobe plnej pokroku, to sa môžeme naučiť práve vďaka novej knižke Bitcoinové peniaze.

Vstúpme do dospeláckeho sveta financií a objavme spoločne dobré peniaze.

Kpia sboru DSC04008jpgKnižka Bitcoinové peniaze je poučným čítaním pre všetkých v rodine. Jej vydanie a víziu finančnej vzdelanosti detí môžete práve teraz podporiť cez crowdfundingovú kampaň na stránke www.bitcoinovepeniaze.sk